2013 Yılının Ocak-Temmuz Döneminde, Dünya Genelinde Hurda Ticareti Yavaşladı Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

Uluslar arası Geridönüşüm Bürosu (BIR), 2013 yılının Ocak-Eylül dönemine ilişkin verileri içeren raporunu açıkladı. Rapora göre, 2013 yılının ilk 9 aylık döneminde, dünya ham çelik üretimi % 2.7 oranında artışla, 1.2 milyar tona yükseldi. Üretim Çin’de % 8 artışla 567 milyon tona ve Japonya’da % 1.4 artışla, 82 milyon tona yükselirken, AB-27’de % 4.2, ABD’de % 4, Kore’de % 6.6, Rusya’da % 3.1 ve Türkiye’de % 5 oranında geriledi.

Çin’in Hurda Tüketimi Artıyor

2013 yılının Ocak-Eylül döneminde, Çin’in ham çelik üretimi % 8 oranında artış gösterirken, hurda tüketimi yalnızca % 2.7 oranında artışla, 64.3 milyon tona çıktı. Bu durum, geçen yıla kıyasla Çin’in daha fazla iç piyasadan hurda tedarik ettiğini ortaya koydu.

Çin’deki artışa karşılık, hurda tüketimi AB-27’de % 6.9 oranında düşüşle, 67.2 milyon tona, ABD’de % 7.8 oranında düşüşle 39.2 milyon tona, Türkiye’ni tüketimi % 7.9 oranında düşüşle, 22.9 milyon tona ve Rusya’nın tüketimi % 10.4 oranında düşüşle, 14 milyon tona geriledi.

Büyük İthalatçıları Alımları Azaldı

Büyük hurda ithalatçılarının ithalat verilerine bakıldığında, % 13.1 oranında düşüşle, 14.65 milyon tonluk ithalatına rağmen, Türkiye’nin açık ara en büyük hurda ithalatçısı konumunu koruduğu görüldü. Türkiye dışında, Güney Kore’nin ithalatı %; 10.7 oranında düşüşle, 6.92 milyon tona, Hindistan’ın ithalatı % 23 oranında düşüşle, 4.8 milyon tona ve Çin’in ithalatı % 11 oranında düşüşle, 3.5 milyon tona geriledi.

İhracatını Arttıran Tek Ülke Japonya

2013 yılının Ocak-Eylül döneminde, yalnızca Japonya’nın hurda ihracatı artış gösterdi. Yılın ilk yarısında % 16.9 seviyesinde bulunan Japonya’nın hurda ihracatındaki artış, Ocak-Eylül döneminde % 5.7 seviyesine geriledi.

Aynı dönemde, ABD’nin hurda ihracatı %15.2 oranında düşüşle, 14.37 milyon tona geriledi. Ancak sözkonusu gerilemeye rağmen, ABD dünyanın en büyük hurda ihracatçısı unvanını sürdürdü. ABD’nin Türkiye’ye hurda ihracatı % 18.8 oranında düşüşle, 4.1 milyon tona geriledi. Buna rağmen, Türkiye ABD’nin en büyük hurda ihraç pazarı konumunu korudu.

AB’nin ihracatı ise, % 17.2 oranında düşüşle, 12.5 milyon tona geriledi. AB menşeli hurda ithalatı % 10.4 oranında düşüşle, 7.56 milyon tona gerileyen Türkiye, en büyük alıcı konumunu sürdürdü.

Rubach: 2014 Yılında Yavaş Bir Toparlanma Bekliyoruz

Geridönüşüm endüstrileri açısından oldukça kötü geçen 2013 yılının geride kalmış olmasından dolayı memnun olduklarını belirten Ulsulararası Geridönüşüm Bürosu Demir Bölümü Başkanı Christian Rubach, “2014 yılında çalışma iklimi, AB ve ABD gibi oturmuş ekonomilerde iyileşmeye devam ediyor. Dünya genelinde ham çelik üretiminin % 2-3 civarında artması bekleniyor. Ancak geridönüşüm sektörünü 2000’li yılların ortalarındaki müreffeh dönemlerini yaşatacak bir mucize beklemiyoruz. Hurda ve çelik endüstrilerinde ‘kapasite fazlalığı’ halen net bir problem. Dünya çelik üretiminde, kapasite kullanım oranı, halen % 80 seviyesinin altında. Korkarım ki bu oran hurda sektöründe daha da düşük seviyelerde” şeklinde görüşlerinin ifade etti.

Geçmişteki hızlı yükseliş dönemlerindekinin tersine, Çin, Hindistan ve Türkiye’nin talepte ivmelenme yaratmadığını belirten Rubach, “Bu nedenle, diğer olumsuz senaryoları bir tarafa bırakırsak, geridönüşüm endüstrisinde son derece yavaş bir iyileşmeye şahit olacağız. Bunların dışında, çelik ve geridönüşüm endüstrilerinde yeni satınalma ve birleşmelere şahit olacağız. Aslında satınalma ve birleşmeler, kapasite fazlalıklarının kapatmalar yöntemiyle azaltılması açısından son derece olumlu gelişmelerdir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Özel Haber

Twitter
LinkedIn