Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Basın Bülteni Tarih: 07 March 2018

0 Paylaşımlar

ÇELİK ÜRETİMİ

2018 yılının Ocak ayında Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi % 7,6 oranında büyüme gösterdi. Söz konusu dönemde slab üretimi % 3,6 oranında artarak 989 bin ton, kütük üretimi ise % 9,5 oranında yükselerek 2.2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

ÇELİK TÜKETİMİ

Ocak ayı verilerine göre, nihai mamul çelik tüketimi, 2017 yılı Ocak ayındaki 2.9 seviyesi olan 2.9 milyon ton olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARET

İhracat

2018 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerine göre, aylık ihracat, miktar yönünden % 12,4 artarak 1 milyon 653 bin ton, değer yönünden ise % 34,9 oranında artış göstererek 1 milyar 282 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat

Ocak ayı ithalatı, miktar yönünden % 3,3 oranında azalarak 1 milyon 394 bin ton, değer yönünden ise % 28,5 oranında artışla 1 milyar 148 milyon dolar oldu.

Dış Ticaret Dengesi

Çelik ürünleri dış ticareti 2018 yılı Ocak ayında, 138.7 milyon dolar fazla verdi. Buna bağlı olarak, 2017 yılının Ocak ayındaki, % 106 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı ayında % 112 seviyesine yükseldi.

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2018 yılı Ocak ayı verilerine göre, Dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, % 0,8 oranında artışla 139.4 milyon tona ulaştı.

Ocak ayında, Çin’in ham çelik üretimi, % 20,9 oranında bir azalışla 67 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, diğer önemli çelik üreticilerinden, Japonya’nın üretimi %0,3 oranında artarken, yakın takipçisi Hindistan ise üretimini % 2,5 artırdı.

En büyük 10 çelik üreticisi arasında, Türkiye, yılın ilk ayında % 7,6 oranında bir artışla 3.2 milyon ton üretim gerçekleştirerek, üretimini en fazla artıran ülke oldu. Söz konusu dönemde,  yakın takipçimiz Brezilya ise % 1,3 üretim artışıyla 2.7 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi.

DEĞERLENDİRME

1 Mart 2018 tarihinde medya kaynaklarında Trump’ın, ABD’li çelik ve alüminyum üreticilerini toplantıya çağırdığına; çelik ve alüminyum ithalatına uygulanacak vergileri açıklayacağına ilişkin haberler yer aldı. Söz konusu haberlerin ardından, New York Times’da yayımlanan haberde, Trump’ın çelik ithalatına yüzde 25 vergi getirilmesine ilişkin kararını açıkladığı ifade edildi. Ancak söz konusu karar, henüz ABD resmi kaynaklarında yayımlanmamış bulunmaktadır.

ABD Başkanı’nın, Section 232 kapsamında alması söz konusu korumacı tedbirle, küresel ticaret sapmalarına ve haksız rekabetin artmasına yol açacaktır. İki ülke arasındaki ticaretin, Ülkemiz aleyhine geliştiği bir dönemde, yeni bir engelle karşılaşma ihtimalinin, Türk çelik ihracatı bakımından tahrip edici sonuçları olacağı açıktır. Küresel çelik sektöründe kapasite fazlalığı ve bazı ülkelerin dampingli ihracat politikaları ile küresel ölçekte rekabeti bozan uygulamalarına karşı tedbir almak varken, toptancı bir yaklaşımla yüksek oranlı genel koruma tedbirlerine başvurma yaklaşımı, Türk çelik üreticilerinin hak etmedikleri bir engelle karşı karşıya kalmalarına sebep olacaktır. ABD’nin alacağı ithalat vergisi kararının, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına da aykırı olacağından dünya çelik ihracatçısı ülkelerin DTÖ nezdinde girişimlerde bulunması söz konusu olacaktır.

Twitter
LinkedIn