Çinli Tesisler Zayıf Talep Nedeniyle İlk Kez Fiyatlarını Düşürdü Tarih: 24 November 2016
Çin merkezli önemli çelik üreticilerinden biri olan Baosteel’in, piyasalardaki talebin zayıflamasına paralel olarak, 2012 yılının ilk indirimini açıkladığı bildiriliyor.
Firmanın Temmuz ayı satış tekliflerini % 4 oranında düşürdüğü, yaz döneminde Çin ekonomisindeki hareketliliğin diğer mevsimlere göre daha sakin seyrettiği, hali hazırda durgun olan çelik ticaretinin sıcak aylarda iyice güç kaybetmesinin beklendiği belirtiliyor.
Baosteel yönetimi tarafından yapılan açıklamada, firmanın piyasaların düzelmesini beklediği için fiyatlarını düşürmediği, önceden belirlenen seviyelerden satışlarını yaptığı, ancak mevcut durum nedeniyle şirketin tekliflerini güncellemek zorunda kaldığı vurgulanıyor.
ArcelorMittal ve Hebei Group’un ardından dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi olan Baosteel’in yassı çelik fiyatlarını 30-35 $/ton aralığında düşürdüğü, firmanın diğer nihai mamul fiyatlarını da 15-65 $/ton aralığında indirdiği dile getiriliyor.
Firmanın bir önceki indirimi Aralık ayında gerçekleştirdiği, 6 aylık dönem sonrasında indirimin açıklanması ile birlikte, Şanghay Borsası’nda işlem gören Baosteel hisselerinin değer kaybettiği aktarılıyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisi olan Çin’in, 2012 yılındaki ekonomik daralma ile birlikte üretiminin artmaya devam ettiği; ancak çelik kullanıcısı sektörlerdeki durgunluk nedeniyle çelik tüketiminin çarpıcı şekilde zayıfladığı ve Çinli tesislerin ilk beş ay içerisinde 150 milyon dolardan fazla zarar ettikleri ifade ediliyor.
Çin hükümetinin geçtiğimiz hafta içerisinde faiz oranını indirdiği, ancak piyasa kaynaklarının sektörün geleceğine olumlu bakmadıkları; Mayıs ayında yaşanan daralmaya karşın demir cevheri ithalatının Nisan ayına göre % 10.7 artışla 64 milyon tona yaklaştığı bilgisi veriliyor.
Çin çelik piyasasındaki daralma nedeniyle ülkedeki ham çelik üretiminin azalması gerektiği, iki aylık bir dönemin sonunda, Mayıs ayının son on günlük döneminde günlük ham çelik üretiminin 2 milyon tonun altına indiği açıklanıyor.
Çin merkezli çelik üreticilerinin kâr marjlarını korumak yerine pazar paylarını artırma stratejisini uyguladıkları ve daha agresif satış politikaları izledikleri, Çin Demir Çelik Derneği yetkililerinin firmaları kârlılıklarının korunması konusunda uyardıkları, ancak kayda değer bir sonuç elde edilmediği belirtiliyor. (Reuters, 13 Haziran 2012)