AB’nin Çelik Ürünlerinde Dış Ticaret Açığı 2 Katından Fazla Arttı Tarih: 24 November 2016
Avrupa Çelik Derneği (Eurofer) tarafından yayımlanan Avrupa Ekonomi ve Çelik Piyasası Raporu 2016-2017 / 3. Çeyrek Raporu’na göre, 2016 yılında AB’nin ithalatındaki artış, iç talebindeki büyümenin üzerinde gerçekleşmeye devam etmiştir. Yılın ilk çeyreğinde, yarı mamul ithalatı % 26 ve nihai mamul ithalatı % 23 oranında olmak üzere, AB’nin toplam çelik ürünleri ithalatı % 24 oranında artış göstermiştir. Nisan ve Mayıs ayına ilişkin veriler de, ithalattaki yüksek oranlı artışın devam ettiğini göstermektedir. İlk çeyrekte yassı ürün ithalatı % 11 oranında artarken, uzun ürün ithalatının % 33 oranında yükselmiş olması dikkat çekmektedir.
Ürün bazında ise, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac ithalatındaki düşüşün, sıcak daldırma galvanizli sac ithalatındaki keskin artış ile dengelendiği, sıcak daldırma galvanizli sac ithalatının ilk çeyrekte % 77; Nisan-Mayıs döneminde ise % 85 oranında arttığı gözlenmektedir. Uzun ürün ithalatındaki toplam artış da önemi bir endişe kaynağı olurken, Nisan-Mayıs döneminde, filmaşin ithalatının % 54 ve ağır profil ithalatının % 253 oranında yükselmiş olması, piyasa oyuncularının tedirginliğini arttırmaktadır.
İthalatın kaynağı açısından değerlendirildiğinde, Çin en büyük tedarikçi konumunu sürdürürken, Çin’i, Rusya, Ukrayna, Güney Kore ve Türkiye takip etmiştir. Ocak-Mayıs döneminde, sözkonusu 5 ülke AB’nin toplam çelik ithalatında % 69 oranında paya sahip bulunmaktadır. Ocak-Mayıs döneminde, AB’nin Tayvan’dan ithalatı % 171, Türkiye’den ithalatı % 63, İran’dan ithalatı % 46, Güney Kore’den ithalatı % 41 ve Ukrayna’dan ithalatı % 35 oranında artış göstermiştir.