ABD’den, OCTG Ürünlerinde Türkiye’ye Damping ve Sübvansiyon Vergisi Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Türkiye dahil altı ülkeden yapılan çelik boru ithalatına anti-damping vergisi getirilmesine, Filipinler ile Tayland’ın ise bu uygulamadan muaf tutulmasına karar verdi. Sözkounusu karar, telafi edici vergi davasında da Türkiye ve Hindistan ile ilgili olumlu karar alındığı anlamına geliyor.

Komisyonun Cuma günü açıklanan kararına göre Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam’dan ithal edilen çelik ürünlerine gümrük vergisi uygulanması gerekiyor. Amerikalı üreticilerin ilk şikayetlerinde listeye dahil ettikleri Suudi Arabistan’ın listeden çıkarıldığı bildirildi.

ABD Uluslar arası Ticaret Komisyonu’nun kararı ile, daha önce ön kararla belirlenen Borusan Mannesmann Boru Sanayi için % 0, Yücel Boru için % 35.86 ve diğerleri için % 35.86 olan damping marjları yanında, Borusan Mannesmann için % 15.89, Tosçelik için % 2.53 ve diğerleri için % 9.21 sübvansiyon marjları da onaylanmış oldu. ABD’nin, Erdemir’in kamu kuruluşu olduğunu iddia ederek açtığı telafi edici vergi soruşturmasında, Türk üreticilere karşı sübvansiyon marjı belirlemiş olması, kararın politik yönünü net bir şekilde ortaya koymaktadır. Sözkonusu kararın, dikişli çelik borularda ihracatının % 15 civarındaki kısmını ABD’ye yapan çelik boru sektörümüzün ihraç satışlarını olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. 2012 yılında, ABD’ye 226 milyon dolar tutarında 272.000 ton dikişli çelik boru ihracatı yapan Türkiye, 2014 yılının ilk yarısında da, geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 12 oranında artışla, 146.000 ton boru ihracatı gerçekleştirdi.

Amerikalı çelik şirketleri petrol ve doğalgaz sektöründe kullanılan çelik borularda ithalatın hızlı bir şekilde yükselmesi üzerine 2013 yılında şikayette bulunmuşlardı.

ABD’de son dönemde kaya gazı sondaj çalışmalarının çok hızlanması üzerine, yabancı çelik üreticileri de bu pazardan yararlanma yoluna gitmişlerdi.

Bir sektör kuruluşu olan American Iron and Steel Institute verilerine göre geçen yıl ABD’ye ithal edilen petrol ve sondaj boruları (OCTG) Amerikan pazarının üçte ikisi kadar.

Amerikalı çelik üreticileri ithal edilen çeliğin ihracatçı ülkelerde devlet sübvansiyonlarıyla üretildiğini ve bu nedenle haksız rekabet yarattığını iddia ederek, zarara uğradıklarını ve işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını iddia ediyorlar.

Yabancı üreticiler ise ABD çelik sanayiini tehdit edecek büyüklükte üretimleri olmadığını, ABD’deki fiyat düşüşünün nedeninin Amerikan şirketlerinin aşırı üretimi olduğunu savunuyorlar. Hürriyet, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Özel Haber

Twitter
LinkedIn