“Tanap’ta İthal Boru Kullanılmasın” Tarih: 24 November 2016

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP projesinde kullanılacak boruların yurt içinden sağlanması gerektiğini belirterek, "Türkiye, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi. Bu açıdan bakıldığında yurt dışından boru ithal etmenin hesabı hiçbir şekilde verilemez" dedi.
Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin "enerji dağıtım merkezi" olma hedefi bulunduğunu belirterek, bu durumun, üs olmanın kazançlarının bir kısmının Türkiye’de kalacağı yönünde bir beklentiyi de beraberinde getirdiğini söyledi.
Geçmişteki örneklere bakıldığında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının kira gelirlerinin maliyetinin altında kaldığını ifade eden Yayan, şöyle konuştu:
"TANAP gibi projeler ülkemiz için 8-10 yılda bir gündeme gelir. Böyle bir proje gündeme geldiğinde ne beklersiniz? Burada kullanılan boruların, yapılacak her türlü müteahhitlik hizmetinin Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesini ve buradan alınacak kira bedelinin buranın masraflarının üzerinde Türkiye’ye net katkı sağlayacak düzeyde olmasını beklersiniz. Bunlar olmuyorsa saatli bombanın üzerinde oturmanın ülkeye faydası yok."
-"İthalatın hesabı verilemez"
Projede kullanılacak bütün boruların, rekabet şartları çerçevesinde, yurt içinden sağlanmasının önemini vurgulayan Yayan, "Biz, Türkiye’den A boru üreticisinden alın demiyoruz. Türkiye’de her türlü boruyu üretecek çok sayıda firma var" dedi.
Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi olduğunu belirten Yayan, "bu açıdan bakıldığında yurt dışından boru ithal etmenin hesabının hiçbir şekilde verilemeyeceğini" söyledi.
Yurt içindeki boru üreticilerinin bu konuda son derece hassas olduğunu anlatan Yayan, "Türkiye’den boru alınmaması halinde kimse, Türk ekonomisinin şartlarının gözetildiğini bize söylemesin. Hiçbir gerekçe, bunun ithalini gerekli kılamaz" değerlendirmesinde bulundu.

http://www.haberler.com/tanap-ta-ithal-boru-kullanilmasin-5283774-haberi/

Twitter
LinkedIn