İhracat, Haziranda Yüzde 3.59 Arttı: 11.8 Milyar Dolar Tarih: 24 November 2016

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,59 artışla 11 milyar 840 milyon dolar oldu. Yılın ilk altı ayındaki ihracat ise yüzde 11,28 artışla 72 milyar 986 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katılımıyla Rize’de düzenlenen basın toplantısında açıkladığı verilere göre, son on iki aylık dönemde ihracatımız yüzde 14,07 artışla 142 milyar 305 milyon dolara ulaştı.

Haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 610 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi sektörü yaptı. Çelik sektörü 1 milyar 495 milyon dolar ile ikinci sırada, Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Tarım sektörleri Haziran ayında 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,93 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 898 milyon dolar ihracat ile yüzde 83,60; madencilik ürünlerinin payı ise 411 milyon dolar ile yüzde 3,48 oldu.

Haziran ayında sektörler içinde en fazla ihracat artışını yüzde 120 ile tütün sektörü, yüzde 94 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü ve yüzde 44 ile Mücevher sektörü yakaladı. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke 1,1 milyar dolar ihracat ile Almanya oldu. Irak 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu üç ülkeyi sırasıyla, İtalya, Fransa, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve İran takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında ABD’ye ihracatımız yüzde 51, Mısır’a yüzde 39, Irak’a yüzde 38 ve Suudi Arabistan’a yüzde 31artış gösterdi. İtalya’ya ise yüzde yüzde 20, Almanya’ya yüzde 7 azaldı. İller bazında ilk 10 ihracatçı il arasında, Haziran ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Ankara oldu.

Cari Açıkta Önemli İyileşmeler Var

Konuşmasında Türkiye ekonomisinde iç talepte ve dış talepte yavaşlamanın yılın ikinci çeyrek döneminde devam ettiğini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, ekonomideki yavaşlamanın, sanayi üretimindeki büyümeyi de etkilediğini söyledi.

İç talep yavaşlarken büyümeyi yüksek oranda devam ettirmek için bilhassa dinamik alternatif piyasalarda ihracata ağırlık vermek gerektiğini hatırlatan Büyükekşi şunları söyledi:

Dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen, ihracatımız artıyor. Ekonomide en önemli risk olarak görülen cari açıkta önemli bir iyileşme yaşanıyor. Alınan önlemlerle birlikte cari açık yıllık bazda 68 milyar dolar seviyesine geriledi. Önümüzdeki aylarda da cari açıktaki gerilemenin sürmesini bekliyoruz. Cari açık finansmanında ise şu aşamaya kadar sıkıntı yaşanmadı. Öte yandan Cuma günü TÜİK’in açıkladığı dış ticaret rakamları bu konuda önemli mesajlar içeriyor. TÜİK rakamlarına göre Mayıs ayında ihracat yüzde 20 artarken, ithalattaki artış sadece yüzde 3 oldu. Dış ticaret açığı da Mayıs ayında yüzde 16 geriledi. Türkiye büyümeden fedakârlık yapmadan, mesafe almak için, istihdam ve vergi cephesine destek amaçlı girişimlere ihtiyaç duyabilir. Bunun için de yeni yatırımların yapılmasına ihtiyaç var. İşte bu noktada yeni açıklanan yatırım teşvik paketi uygulamalarıyla birlikte cari açığın daha da azalmasını bekliyoruz.”

IMF’ye Verilen Kredi Bir Milattır

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, küresel ekonomideki yavaşlamanın, yılın ikinci yarısında da sürmesinin beklendiğini, bu durumun, Türkiye’ye dış açıkları ile enflasyonist baskıların hafiflemesi açısından çok önemli bir katkı sunacağını kaydetti.

Türkiye’nin ekonomik dengeleme sürecine devam ederken, uluslararası platformda sağlam ve güvenilir ülke imajını güçlendiğini belirten Büyükekşi, "Bugün ulaştığımız noktada, IMF’ye 5 milyar dolar kaynak aktarır konuma geldik. Bu bir milattır. Bu bir dönüm noktasıdır. Türkiye’nin bu başarısına "41 Kere Maşallah” diyoruz. " dedi.

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Türkiye’yi Okuyamıyor

2009 yılından beri Türkiye’nin finansman sıkıntısı yaşayacağını varsayan, ancak her seferinde boşa çıkan kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’yi anlayamadığını ve Türkiye’yi okuyamadığını vurgulayan Büyükekşi şöyle devam etti:

Artık bu aşamada yatırımcılar haklı olarak Türkiye için itibarı yerlerde sürünen Kredi Derecelendirme Kurumlarına bakmıyor. Onlar Türkiye’nin istikrarlı kalkınması ve yüksek reel getirilerine odaklanmış gözüküyorlar. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum: "Bu başarılardan ihracatçılar olarak gurur duyuyoruz”.

Twitter
LinkedIn