Tosyalı: Kapasitemizi Kullanamıyoruz, Acilen Haksız Rekabete Karşı Tedbir Alınması İhtiyacı İçerisindeyiz Tarih: 18 December 2016

Tosyalı Holding ve TÇÜD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 28 Kasım 2016 günü NTVPara programında canlı yayında çelik sektöründeki duruma ve Tosyalı Holding’deki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Çelik sektöründe 2012-2015 döneminde yaşanan daralmanın bu yıl kısmen de olsa sona erdiğini ve göstergelerin yeniden pozitife dönmeye başladığını belirten Tosyalı “20 milyon ton civarında çelik ithalatı yapıyoruz. Bu nedenle, 19 milyon tonluk kapasitemizi kullanamıyoruz. Bir yandan kapasitemizi kullanamıyoruz, bir yandan da kapımızı dampingli ve devlet destekli ürün ithalatına açık tutuyoruz. Bu ülkemiz ekonomisi açısından anlaşılabilir ve sürdürülebilir bir durum değil.  Dampingli ve devlet destekli çelik ithalatına karşı acilen tedbir alınması ihtiyacı içerisindeyiz.  ABD dampingli Çin çeliğine % 520’ye varan oranlarda vergi uygularken, biz bunu yapamadık, bu refleksi gösteremedik. Türkiye’nin çelik sektörünü haksız rekabete karşı koruyacak tedbirleri almakta tereddüt etmemesi ve artık daha fazla gecikmemesi gerekiyor. Hükümetimiz çok önemli kararlar alıyor, ancak kararların altını dolduracak tebliğ ve yönetmeliklerde geç kalınıyor. Bu da sektörün çalışmalarını ve planlarını frenleyici bir etki yaratıyor” dedi.

Son günlerde dolar kurlarında yaşanan hareketlilik ile ilgili olarak Fuat Tosyalı, “Çelik yatırımları son derece büyük yatırımlar. Yatırımlarımızı yaparken uzun vadeli düşünüyor, günlük kur hareketlerine bakmıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyoruz ve pek çok para birimi ile çalışıyoruz. Döviz ile çalıştığımız için, dalgalanmalardan ciddi anlamda etkilenmiyoruz” şeklinde konuştu.

Afrika’da yoğun bir şekilde pazar araştırma çalışmaları yaptıklarını, Afrika ülkelerinin her birisinin çok önemli potansiyel ve fırsatlar barındırdığını, bu fırsatları değerlendirme yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Tosyalı, sürekli yatırım içerisinde olduklarını, Cezayir tesislerindeki günlük çelik üretim kapasitesini, 5.000 tondan, önümüzdeki yıl 14.000 tona çıkaracaklarını belirterek, son günlerde gündemde olan Şangay İşbirliği Örgütü’ne katılım konusunda ise, “Şangay İşbirliği Örgütü büyük fırsatlar ve potansiyel sunuyor. Bu oluşuma yönelmekte fayda olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Twitter
LinkedIn