Çin Çelik Piyasalarındaki Karamsar Tablo Devam Ediyor Tarih: 24 November 2016

Global çelik sektörlerinin lokomotifi olan Çin yerel piyasalarındaki resesyonun sürmekte olduğu ve ülkedeki hammadde ile nihai mamul fiyatları üzerinde oluşan baskıların arttığı görülüyor. Çin yerel pazarındaki talebin güç kaybetmesi ile birlikte fiyatların çarpıcı şekilde zayıfladığı ve ülkede faaliyet gösteren piyasa oyuncularının ihraç pazarlarına yönelmeye başladıkları dikkat çekiyor.

Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi ve ithalatçısı olan Çin’in, alımlarını bekletmeye başlaması ile birlikte demir cevheri fiyatları kısa süre içerisinde keskin bir düşüş gösterdi. En son 2009 yılının Ekim ayında 90 $/ton seviyesinin altına gerileyen spot demir cevheri fiyatları, söz konusu tarihten itibaren ilk kez 86 $/tona kadar geriledi.

Demir cevheri fiyatlarının, Temmuz ayından bu yana % 36 oranında değer kaybettiği ve Çin piyasalarındaki daralmanın etkisi ile birlikte mevcut gerileme eğiliminin devam edebileceği görülüyor.

Çin’deki nihai mamul talebinin gözle görülür biçimde zayıfladığı, azalan ticari faaliyetlere paralel olarak fiyatların da gerileme trendini izlediği ve piyasadaki sıkışma nedeniyle çelik üreticilerinin demir cevheri alımlarını minimize ettikleri dile getiriliyor.

Çin merkezli çelik üreticilerinin, yurtdışından demir cevheri siparişleri vermek yerine ihtiyaçlarını Çin limanlarından tedarik etmeye başladıkları gözleniyor. Şubat ayında 101 milyon tona ulaşan Çin limanlarındaki demir cevheri stokları, Ağustos sonu itibariyle 98 milyon ton seviyesinde bulunuyor.

The Steel Index tarafından yayımlanan % 62 tenörlü demir cevheri spot fiyatı Çarşamba günü itibariyle 86.9 $/ton seviyesine geriledi. Piyasa uzmanları ise, demir cevheri fiyatlarındaki düşüşün sürmesini bekliyor. Fiyatlar 70-75 $/ton aralığına gerileyene kadar piyasadaki karamsarlığın sürmesi öngörülüyor. Demir cevheri fiyatlarının dip noktaya inmesi ile birlikte alımların yeniden hız kazanması bekleniyor.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat demiri fiyatları da 510 $/ton seviyesine gerileyerek, 2009 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. (Reuters, 05 Eylül 2012)

Twitter
LinkedIn