Asyalı Üreticilerin Kârlılığı Azalıyor; Talep Görünümü Belirsiz Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

Bölgedeki talep ve fiyatların zayıflaması yanında, Euro bölgesindeki borç endişelerinin arttığı ve Çin’deki büyüme eğiliminin yavaşladığı bir ortamda, Asya’da yerleşik büyük çelik üreticilerinin, 2011 yılının son çeyreği için açıklayacakları kârlılık rakamlarının düşebileceği belirtiliyor.

Otomotiv ve inşaat gibi kilit çelik tüketicisi sektörlerin, sıkılaşan mali politikanın baskısını hissetmeye başlamaları ile, Çin ve Hindistan’da yerleşik çelik üreticilerine verilen siparişler azalma eğilimine girdi. Japonya’daki üreticiler de, güçlü yen ve fiyatlardaki düşüş baskısından zarar görmeye başladı.

2011 yılında, global çelik üretimi 1 milyar 527 milyon ton seviyesine yükseldi. Ancak Avrupa’daki borç krizi ve dünyanın en büyük çelik tüketicisi olan Çin’de ekonominin yavaşlamaya başlaması gibi etkenler nedeniyle, çelik üretimindeki büyüme hızında keskin bir düşüş yaşandı. Dünya Çelik Birliği verilerine göre, dünya ham çelik üretimindeki artış hızı, 2010 yılındaki % 15 seviyesinden, 2011 yılında % 6.8’e geriledi.

Pekin merkezli Huachuang Securities analisti Liu Jianmin, “2010 yılında, Çin’in genel makroekonomik görünümü olumlu değil ve bu durum çelik sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Hem hammadde alımı ayağında hem de çelik ürünleri satışı ayağında yüksek pazarlık gücünün olmaması, bizi Çin çelik endüstrisinin görünümü konusunda temkinli olmaya yöneltiyor” açıklamasında bulundu.

Bir süredir, Çinli üreticilere verilen çelik ürünleri siparişleri azalma eğilimi gösteriyor. Üreticiler de, kayıplarını minimum düzeyde tutabilmek için, üretimlerini kısma yoluna gidiyor. Aralık ayında, % 1.2 oranında artış göstermeden önce, Çin’in ortalama günlük ham çelik üretimi, Kasım ayında son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dünyanın ikinci en büyük çelik üreticisi Baosteel, 2011 yılı net kârının % 43.4 oranında düşüşle, 1.15 milyar dolar seviyesine gerilemesini beklediğini açıkladı.

Dünyanın dördüncü en büyük çelik üreticisi Japonya’da yerleşik Nippon Steel ile, beşinci en büyük üreticisi JFE Corp, güçlü yen nedeniyle ihracatın zarar görmesi sonucunda, 2011 yılı kazanç beklentilerini düşüş yönünde revize etti. Çin’in kredi koşullarını sıkılaştırması sonucunda, Asya piyasasında yaşanan ani ve keskin talep düşüşü nedeniyle, her iki firma da, 2011 yılı kazanç beklentilerini % 20 oranında aşağı çekti.

Kasım ayında, üreticilerin güçlü yen karşısında üretimlerini kısmaları ile, Japonya’nın karbonlu çelik ürünleri ihracatı % 17 oranında düşüşle, son 29 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Asya’nın otomotiv üretim merkezi konumunda bulunan Tayland’da yaşanan sel felaketi, yedek parça arzında sıkıntı yaşanmasına neden oldu ve yedek parça tedariği yapamayan Japon otomotiv üreticileri, üretimlerini kısmak zorunda kaldı. Yen’in güçlenmesi, Japonya pazarını Asyalı rakiplerin ucuz ürünlerine açtı.

Marjlar ve Kârlılık

Dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi konumunda bulunan Güney Kore’de yerleşik Posco, yavaşlayan global ekonominin talebi ve fiyatları olumsuz yönde etkilemesini gerekçe göstererek, yılın son çeyreğinde işletme kârının, beklentilerin altında kalacağını açıkladı.

Talebin kırılgan seyrini sürdürdüğü Çin’de de görünüm zayıf seyrederken, 2012 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğinde yüksek fiyatlarla stoklanan hammaddelerin kullanılacak olmasının üreticileri zorlaması bekleniyor.

2012 yılında, Posco’nun işletme kârının % 12 oranında düşüşle, 3.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Credit Suisse tarafından Posco ile ilgili olarak hazırlanan bir raporda, “Mevcut kapasite fazlalığı ortamında, zayıf talep görünümü dikkate alındığında, kısa vadede çelik üretim marjlarında hızlı ve yüksek oranlı bir artış beklemiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Milyarder yatırımcı Warren Buffet’ın desteğini arkasına alan Posco, fırtınadan çıkışta rakiplerine kıyasla daha iyi bir performans gösteriyor. Avrupa ve Asya’daki diğer rakip üreticiler azalan talep karşısında üretimlerini kısarken, Posco tesisleri tam kapasite ile çalışmaya devam ediyor.

Posco, Avustralya’daki bir madencilik firmasından hisse satın almak için 1.6 milyar dolarlık ödeme yapacağını açıkladı. Bu yatırım, Posco’nun hammadde alanında bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım özelliğini taşıyor. Analistler, Posco’nun denizaşırı yatırımlarının, finansal profili üzerinde baskı yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Hindistan çelik endüstrisi de, global talep daralmasından olumsuz yönde etkileniyor. Kamu mülkiyetinde bulunan Steel Authority of India (SAIL) son çeyrek kârında % 25 oranında düşüş beklerken, dünyanın en büyük yedinci çelik üreticisi Tata Steel, global kapasitesinin büyük bölümünün bulunduğu Avrupa’daki yüksek maliyetler ve düşük fiyatlar nedeniyle, kârında 1/3 civarında azalma bekliyor.

Twitter
LinkedIn