Tüketimi Durgun Seyreden AB, İhracata Yöneliyor Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

25 Temmuz 2013 tarihinde, Eurofer ürün komiteleri raporuna göre, yılın ikinci çeyreğinin başında sıcak haddelenmiş sac piyasasını etkileyen olumsuz beklentiler, tamamen kaybolmadı. Temkinli alımlar stoklardan yapılan satışlar ve son kullanıcı talebi üzerinde zayıflama şeklinde kendisini gösterdi. Mart ayının başından itibaren baskı altına giren fiyatlar, Temmuz ayının son günlerinde dibe ulaşmış görünüyor.

Sıcak Haddelenmiş Sac

Mart ayından itibaren HRC ithalatı yavaşlama eğilimi içerisine girdi ve Mayıs ile Haziran aylarında, 2012 yılının aylık ortalamasının % 25 altında kaldı. Ancak Ocak-Haziran dönemi ithalatı, özellikle yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı yükselişin etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, % 25 oranında artış gösterdi. Rusya ve Türkiye, AB’ye en fazla HRC ihracatı yapan ülkeler olurken, Rusya AB’ye yönelik 2012 yıllının aynı döneminde gerçekleştirdiği ihracat miktarını korudu. Türkiye ve Çin’in ihracatı ise, iki misli artış gösterdi. ILVA’nın üretimindeki yavaşlamadan kaynaklanan arz düşüklüğünün, tesisin yeniden üretime başlamasıyla giderilmiş olmasına rağmen, AB’nin HRC ithalatındaki yüksek oranlı artış İtalya’nın talebinden kaynaklandı. İtalya dışındaki AB’nin ithalatındaki yükseliş % 6-7 civarında kaldı.

Soğuk Haddelenmiş Sac

Bölgedeki resesyondan olumsuz yönde etkilenen AB otomotiv sektöründe, yılın ilk yarısında otomobil tescilleri % 6.5 oranında azaldı. Yılın ikinci yarısında tescillerin düşük bir seviyede sabit kalması bekleniyor. Bölgedeki yavaşlamaya paralel olarak, üçüncü ülkelerden yapılan CRC ithalatı, yılın ilk çeyreğindeki aylık ortalama 190.000 ton seviyesinden, Nisan ve Mayıs aylarında aylık ortalama 181.000 tona geriledi. En büyük düşüşler, ithalatı 73.000 tondan 59.000 tona gerileyen Rusya ile 78.000 tondan 73.000 tona gerileyen Çin menşeli ürünlerde gözlendi.

İthal ürünlerin AB CRC piyasasındaki payı, yıllın ilk çeyreğindeki % 22.1 seviyesinden, Nisan-Mayıs döneminde % 20.8’e geriledi.

İnşaat Demiri

Güncel veriler, 2012 yılında aylık ortalama 1 milyon 98 bin ton seviyesinde bulunan AB piyasasındaki inşaat demiri arz miktarının, 2013 yılının ilk 5 aylık döneminde, % 20 oranında düşüşle aylık ortalama 878.000 tona gerilediğine işaret etti. Olumsuz hava koşulları ve uzun süren kış mevsimi Almanya ve komşu ülkelerinde tüketimi düşürürken, Avrupa’nın güneyinde bulunan ülkelerin tüketimleri de resesyon dolayısıyla baskı altında kaldı.

Avrupa’daki en büyük bireysel pazar konumunda bulunan ve AB’nin inşaat demiri tüketiminin % 21 oranındaki kısmını gerçekleştiren Almanya’da, Nisan ve Mayıs ayı tüketimi, ilk çeyreğin üzerine çıktı. Bu durum inşaat sektörünün güçlü yapısını ortaya koydu.

Güney ülkelerinde, yılın ilk çeyreğine kıyasla, ikinci çeyrekte görünür tüketimde bir miktar toparlanma gözlendi. Ocak-Mayıs döneminde, görünür inşaat demiri tüketimi, İspanya’da % 33, İtalya’da % 28, Portekiz’de % 31 ve Yunanistan’da % 16 oranında geriledi. İngiltere ve Fransa’da ise, tüketim 2012 yılının aynı dönemindeki seviyelerinde kaldı.

2012 yılında % 5.5 seviyesinde bulunan ithal inşaat demirinin AB piyasasındaki payı, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, % 8 seviyesine yükseldi. 2013 yılında, aylık ortalama ithalatın hafif bir artışla 69.000 ton seviyesine yükselmesi ve görünür tüketimin % 20 oranında gerilemesi, ithal ürünlerin pazar payının artmasına neden oldu. AB’nin inşaat demiri ithalatında temel oyuncular, Beyaz Rusya, Ukrayna ve Türkiye oldu. Ocak-Mayıs döneminde, AB’nin inşaat demiri ithalatının % 16’sını İngiltere, % 14’ünü Romanya ve % 11’ini Bulgaristan gerçekleştirdi.

AB’de yerleşik üreticiler, iç piyasadaki talep düşüşünü, üçüncü ülkelere yönelik ihracatlarını arttırarak dengeleme gayreti içerisinde bulundu. Ocak-Mayıs döneminde, AB’nin inşaat demiri ihracatı % 9 oranında artışla, 2.12 milyon ton seviyesine ulaştı. AB’nin en büyük pazarı, Cezayir başta olmak üzere, Kuzey Afrika oldu ve Kuzey Afrika’ya yönelik ihracat % 15 oranında artış gösterdi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Özel Haber

Twitter
LinkedIn