Yeni Teşvik Mevzuatı Yeşil Dönüşüme Uyum Açısından Çelik Sektörümüze Umut Veriyor Tarih: 14 July 2025
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, 30 Mayıs tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Teşvik sistemini bütünüyle değiştiren karar; üretim ve istihdamın artırılmasını, ülkemizin kritik ihtiyaçlarının karşılanmasını, arz güvenliğinin sağlanmasını, dışa bağımlılığın azaltılmasını ve uluslararası rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek yatırımların özendirilmesini, işletmelerin yeşil ve dijital dönüşümlerinin hızlandırılmasını, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasını ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Karar, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında değerlendirileceğini vurguluyor.
Kararda, Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında değerlendirilen yatırımların “Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi” ve “Stratejik Hamle Programı” kapsamında teşvik sisteminden yararlandırılacağı ifade ediliyor.
Kararda ayrıca, Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında desteklenecek yatırımlar için herhangi bir şart aranmayacağı belirtiliyor.
Tüm bu hükümler, Avrupa Birliği’nin kendi çelik üreticilerine yıllardır yapmış olduğu yardımların, Türk çelik sektörü için de geçerli olacağı ve bu durumun, çelik sektörümüzün yeşil dönüşüm kapsamında uluslararası pazarlarda daha rahat rekabet etmesine katkı sağlayacağı izlenimini veriyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TÜBİTAK’a yaptırdığı ve sektörümüzün de aktif iştirak ettiği, bilâhare Sayın Bakanımız M. Fatih Kacır tarafından açıklanan ve yeşil dönüşüm kapsamında yapılması gerekli yatırımları belirleyen “TÜBİTAK Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası” raporunda yer alan yatırım ihtiyaçlarının, yeşil dönüşüm teşviklerinden yararlandırılması bekleniyor.
ABD’nin, iki ay gibi kısa bir süre içerisinde, reel şartları gözden geçirerek çelik sektörünü korumak için belirlemiş olduğu %25 oranındaki vergiyi %50’ye çıkarttığı bir ortamda; sektörümüzün rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyen uygulamaların, ısrarlı taleplerimize rağmen yıllardır sürdürülmeye devam edilmesi anlaşılamıyor.
Bu cümleden olarak, Hükûmetimizin başlattığı bu atılımın; sektörümüzün önünde engel teşkil eden Çevre Katkı Payı, YEKDEM, GEKAP, İDİS ve KDV Tevkifatı gibi uygulamaların sebep olduğu finansal yüklere son verilmesi ve Dahilde İşleme Rejimi’nin yurt içi tedarike öncelik veren bir zemine oturtulması yoluyla desteklenmesi, sektörümüzün rekabet gücünün artırılması açısından büyük önem taşıyor.