Çelik Sektöründe TANAP Sevinci Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) kullanılacak çelik boruların yüzde 80’inin yerli firmalar tarafından üretilecek olmasına ilişkin, “Türk firmaları milli takım olarak bu başarıyı elde ettiler” dedi.

Yayan, yaptığı açıklamada, boru alım sözleşmeleri imzalanan TANAP’ta 6 yerli firmanın üretimde yer alacak olmasının Türk firmaları açısından bir başarı olduğunu ifade etti.

Türk firmalarının “milli takım” anlayışıyla bu başarıyı elde ettiklerini ifade eden Yayan, “Ancak söz konusu çelik borular üretilirken yerli girdi kullanılmasının önemini de vurgulamak gerekir. İthal girdi kullanılarak bu üretim yapılmamalı. Eğer böyle olursa hayal kırıklığına uğrarız. Kontratın detaylarını bilmiyorum ama eğer yerli girdi kullanımı ile ilgili kontrata bir not düşülmemişse bu eksikliktir” uyarısında bulundu.

Başarı, Yerli Ürünle İlgili Kaygılara Son Verir

Proje için yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin ton civarında çelik boru kullanılacağını dile getiren Yayan, bunun Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 10’una karşılık geldiğine dikkati çekti.
TANAP’ta yerli ürün kullanılmasının sektörün kapasite kullanım oranlarına ve istihdam artışına önemli katkı sağlayacağının altını çizen Yayan, “Üretimde yerli girdi kullanılır ve sonuçta başarıya ulaşılırsa bu durum, ihalelerde yerlilik şartı aranmasına ilişkin kaygılara son verir” ifadesini kullandı.

Aksi halde gelecekte planlanan projelerde yerli ürün kullanmak isteyen firmaların inandırıcılığının kalmayacağını belirten Yayan, TANAP projesine çelik boru üretimi konusunda sektörün tam bir uyum içinde çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

16 Milyar Metreküplük Sevkıyat Yapılacak

Türkiye ve Avrupa için tanımlanmış doğalgaz kapasitesiyle arz güvenliğini destekleyecek TANAP, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılmasını sağlayacak.

Proje kapsamında, başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacak. İlk safhası 2018’de tamamlanması öngörülen projede Türkiye, yüzde 30 paya sahip bulunuyor.

Twitter
LinkedIn