Çin’de Cürufu Ekonomiye Kazandırma Projeleri Artıyor Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

Çin’de yerleşik Ansteel’in, çelik üretimi esnasında oluşan cürufun atık ısısını değerlendirme için yeni bir yaklaşım geliştirdi. Geri kazanılan cüruf ısısı, firmanın ofislerinin ısıtılmasında kullanılmaya başlandı.

Sıcak cüruf boşaltıldığında, cüruf potası bir kazan işlevi görürken, kazanın etrafına sarılan su dolu borular, kazandan aldıkları ısı ile içerisindeki suyu ısıtarak, sıcak suyu firmanın ofislerine pompalıyor. Mevcut durum itibariyle, 800m2 büyüklüğündeki ofisi ısıtma kapasitesine sahip olan kazan, kış şartlarında ofislerin sıcaklığının 20 ̊C’de kalmasını sağlıyor. İlk kazanın ardından, çalışmaları devam eden ikinci kazanın da devreye alınması ile, toplamda 1800m2’lik bir ofis alanının ısıtılmasının mümkün olacağı tahmin ediliyor.

Yıllık 6.5 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahip olan Ansteel, 2 milyon tonu yüksek fırınlardan ve 0.9 milyon tonu konvertörlerden olmak üzere, yıllık toplam 2.9 milyon ton cüruf üretiyor. Cüruf işleme tesisi, 2008 yılının Ağustos ayında kuruldu. Bu tesiste, sıcak cüruf su ile toz haline getiriliyor.

Çin’de yerleşik en büyük paslanmaz çelik üreticisi olan Taiyuan Steel Amerika’da yerleşik endüstriyel hizmetler firması HARSCO ile birlikte, ortak bir cüruf işleme yatırımı yapıyor. Tesis, yıllık 1 milyon ton paslanmaz çelik cürufu ve 0.5 milyon ton alaşımsız çelik cürufu işleme kapasitesine sahip olacak. Tesiste işlenecek cürufla, yıllık 0.5 milyon ton gübre, 20.000 ton çelik üretiminde yeniden kullanılabilecek paslanmaz çelik hurdası üretilmesi planlanıyor. Bunların yanında, cüruf işleme tesisinde, yıllık ortalama 100.000 ton çelik üretimi arıtma prosesinde kullanılmak üzere yan ürün, 310.000 ton çimento üretiminde kullanılan cüruf tozu, 200.000 ton beton karışım malzemesi ve 340.000 ton asfalt malzemesi olarak üretiliyor. Taiyuan Steel’in cüruf işleme tesisi, cüruftan gübre üretebilen ilk proje olarak biliniyor. Taiyuan’ın, söz konusu proje çalışmalarına resmi olarak başlamadan önce, başta bazı metal elementlerin zehirleyici potansiyeli olmak üzere, cüruftan üretilen gübrenin performansını görebilmek için, pilot bir bölgede projeyi geliştirdiği ve araştırmalar gerçekleştirdiği belirtiliyor.

 

Twitter
LinkedIn