Paslanmaz Çelikte İthalat Tedbiri Üretimi Artıracak Tarih: 24 November 2016

0 Paylaşımlar

Bazı paslanmaz çelik ürünleri ithalatında gümrük vergisi oranlarının yüzde 2’den yüzde 8’e çıkarılmasının yurt içi üretimi artırması bekleniyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 2012 yılı sonundan bu yana üretimin azaldığı sektörde ithalatı kısmak adına birtakım uygulamaların hayata geçirildiğini söyledi.
Bu yılın başında bazı alaşımlı yassı çelik ürünleri ithalatında gümrük vergisinin yüzde 0’dan yüzde 6’ya, alaşımsız ürünlerde de yine yüzde 0’dan yüzde 10’a çıkarıldığını kaydeden Yayan, "Gümrük vergisi uygulanan ürünlerin ithalatı bıçak gibi kesildi ve yurt içinden tedarik edilmeye başlandı" dedi.
Paslanmaz çelik levhaların ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 2’den yüzde 8’e çıkarılmasının da Ekonomi Bakanlığı’nın bu konuları yakından takip ettiğinin bir göstergesi olduğunu anlatan Yayan, uygulamanın Türkiye’nin paslanmaz çelik alanındaki üretim kapasitesini artırmayı öngördüğünü dile getirdi.
"Bu durumun diğer yassı çelik ürünlerine ve dahilde işleme rejimi uygulamalarına yansımasını bekliyoruz" diyen Yayan, yassı çelik ürün ithalatı konusundaki vergilerin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
"Korumacı ülkelerden ithalatta vergiler artırılmalı"
Dünyanın birçok ülkesinde çelik sektörünün "stratejik sektör" olarak görüldüğünü kaydeden Yayan, ABD’nin doğal gaz ve petrol nakil borularının ithalatı konusunda damping ve telafi edici işlem soruşturması açtığını hatırlattı.
ABD gibi çok büyük bir ekonominin çelik sektörüne yönelik en ufak tehdidi bile soruşturma konusu yapabildiğine dikkati çeken Yayan, "Sonunda bir damping marjı çıkmasa bile 1-1,5 yıl ticaret sürecini sıfırlıyor" diye konuştu.
Türkiye’nin de Dünya Ticaret Örgütünün yasaklamadığı çerçevede, serbest ticaret anlaşması bulunmayan 3. ülkelere karşı uygulanan vergileri artırması gerektiğini anlatan Yayan, "Çelik sektörümüz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu sıkıntılı dönemi de ihracat azalırken ithalatın artması net bir şekilde ortaya koyuyor. Başka ülkelerde istihdamı desteklerken kendi ülkemizdeki istihdam olanaklarını değerlendiremiyoruz. Bu bizim açımızdan ciddi bir eksiklik ve ekonomi açısından ciddi bir tehdit" değerlendirmesinde bulundu.
İthalata karşı tedbir uygulanmayan ve serbest ticaret anlaşması imzalanmış ülkelerin de içinde bulunduğu çok geniş bir 0 gümrük alanı bulunduğunu dile getiren Yayan, "söz konusu tedbirlerin Rusya, Ukrayna ve Çin gibi kendi sektörlerine yönelik korumacı tedbirler alan ve devlet yardımlarının yoğun olduğu ülkelere yönelik olması" gerektiğinin altını çizdi.
Vergi artışı alaşımlı ve alaşımsız ürünler ithalatını azalttı
Paslanmaz çelik ithalatında gümrük vergisinin artırılmasına yönelik düzenlemenin benzeri, bu yılın başında alaşımlı ve alaşımsız yassı çelik ürünleri ile ilgili olarak da yürürlüğe konuldu.
Uygulamanın ardından bu yılın 8 ayında alaşımsız çelik ithalatı miktar bazında yüzde 73, tutar bazında da yüzde 75 gerilerken, aynı gerileme alaşımlı ürünlerde sırasıyla yüzde 69 ve yüzde 70 olarak kayıtlara geçti.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre de paslanmaz çelikten yassı hadde mamulleri kapsamındaki bazı ürünlerin ithalatında, genelleştirilmiş tercihler sistemi ülkeleri ve diğer ülkelerden ithal edilecek ürünler için uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 2’den yüzde 8’e çıkarılmıştı.

http://www.haberler.com/paslanmaz-celikte-ithalat-tedbiri-uretimi-5236970-haberi/

Twitter
LinkedIn