Çelik Üreticileri, AB Komisyonu’nda Hurda İhracat Kısıtlaması İçin Lobi Yapıyor – ÖZEL HABER Tarih: 24 November 2016
Endüstri kaynakları tarafından yapılan açıklamalara göre, aralarında büyük çelik üreticilerinin de bulunduğu Avrupa’da yerleşik bazı çelik üreticileri, yerel hammadde kaynaklarının korunması için, Avrupa Komisyonu’na hurda ihracatına sınırlama getirilmesi konusunda baskı yaptıkları bildiriliyor.
Azalan talep ile kapasite fazlalığı arasında zor günler geçiren Avrupa çelik endüstrisinin içerisinde bulunduğu zor durumun, pek çok çelik üreticisini kapasite indirimine gitmek zorunda bıraktığı kaydediliyor.
Metal hurda geri dönüşümcüleri ve tüccarlarını bir araya getiren Uluslar arası Geri Dönüşüm Bürosu (BIR) tarafından düzenlenen bir konferansta, Avrupalı bir endüstri kaynağının, “Avrupalı üreticiler, AB Komisyonu’nun Avrupa’nın hurda ihracatını yasaklaması konusunda lobi çalışmaları yürütüyor. Bir girişimci olarak, bu talepler beni memnun etmiyor, ancak bir Avrupa vatandaşı olarak, belki de Avrupa çelik endüstrisini kurtarmanın doğru yolu budur ” açıklaması yaptığı belirtiliyor.
Bazı ABD’li ve AB’li çelik üreticilerinin, hurda ihracatının kısıtlanması yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirten bir başka hurda geri dönüşümcüsünün, “Bir çelik üreticisi, avukatlarını bu konuda görevlendirdi ve bunu gerçekleştirmenin bir yolunu arıyorlar. Bu aşamada, Avrupa Birliği’nin bu yönde bir karar alacağını zannetmiyorum. Ancak işler daha da kötüye gitmeye devam ederse, pek çok ülkenin bu yönde bir önlem alınmasına destek vereceğinden eminim” dediği bildiriliyor.
Avrupa’da, üretimini kısan üreticiler arasında, ArcelorMittal gibi kârlı olmayan tesislerini kapatan, bu yönüyle sosyal problemlere ve politik müdahaleye neden olan örneklerin de bulunduğu ifade ediliyor.
Avusturya’da yerleşik Voestalpine’in, otomotiv ve enerji sektörlerinde talebin azalması ile kapasite fazlalığının “yıkıcı fiyat savaşları”nı tetiklemesi nedeniyle, Avrupa’da toparlanma beklentilerinin kaybolmaya başladığını açıkladığı haber veriliyor.
BIR konferansına katılan bir endüstri kaynağının, en azından kısa vadede, AB’nin hurda ihracatını kısıtlayacak önlem almasını pek fazla olası görmediğini belirterek, AB’nin sınırlama yönünde karar alması halinde, diğer ülkelerin de AB’yi takip edeceğine ve uluslararası ticaretin çıkmaza gireceğine dikkat çektiği ifade ediliyor. BIR üyelerinin, bu tür ticari kısıtlayıcı uygulamalara şiddetle karşı çıktıklarını açıkladıkları belirtiliyor.
OECD Ticaret Direktörlüğü’nden analist Barbara Fliess’in, bugün dünya genelinde hurda ticaretinin % 20’sinin ihracat kısıtlamalarına maruz kaldığını, bu oranların bakır hurdasında % 14 ve alüminyum hurdasında % 4 seviyesinde bulunduğunu belirterek, hurda ihracatına yasak getiren, vergi veya kota uygulayan ülkelerin, genellikle yerel arzı güvence altına alma veya illegal aktiviteyi kontrol altına alma amacını güttüklerini söylediği kaydediliyor. (Reuters, 1 Haziran 2012)