2013 Yılında Ham Çelik Üretimi Geriledi Tarih: 24 November 2016
Türkiye’nin temel ihracat pazarlarındaki talep daralması nedeniyle ham çelik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3,4 gerileyerek 34,7 milyon ton olarak gerçekleşti.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 2013 yılının ilk aylarınayüzde 7 civarında üretim düşüşü ile girdiklerini söyledi. Bu düşüşü sonraki aylarda kapatma ümidini kaybetmediklerini dile getiren Yayan, "Fakat hurda fiyatları ile nihai ürün fiyatlarıarasındaki marj uzun süre dar kaldı. Bunun temel sebebi, dünya çelik sektöründeki kapasitefazlalılığının 550 milyon ton seviyelerine kadar ulaşması oldu. Bu, fiyatlar üzerinde baskı yarattı" dedi.
Söz konusu baskının geçen yılın ortalarından itibaren kısmen azalmaya başladığını ifade eden Yayan, üreticilerin yeni koşullara uyum sağlamak için attığı adımların yanı sıra dünyaekonomisindeki olumlu gelişmelerin üretimi olumlu etkilediğini söyledi.
2009 yılından sonraki en yüksek düşüş
Söz konusu olumlu gelişmeler çerçevesinde 2013 yılını yüzde 2 gibi bir üretim azalışıyla kapatmayı tahmin ettiklerini anlatan Yayan, "Ancak aralık ayında elektrik kesintilerinin devreye girmesinin ardından belirli saatlerde üretim yapılamadı. Söz konusu ayda yeniden yüksek oranda üretim düşüşü yaşadık ve yılı bir önceki yıla göre yüzde 3,4’lük üretim azalışı ile kapattık" değerlendirmesinde bulundu.
Üretimdeki gerilemenin 2009 yılından sonraki en yüksek üretim düşüşü olduğunu belirten Yayan, 2009 yılındaki üretim düşüşünün dünyadaki genel üretim düşüşünün çok altında gerçekleştiğini, geçen yıl yaşanan düşüşün ise dünya çelik üretiminde artış yaşandığı bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye’nin 2011 ve 2012 yıllarında dünyada üretimini en fazla artıran ülke konumunda bulunduğunu hatırlatan Yayan, 2013’te ise üretimi en fazla düşen 3 ülkeden biri olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.
"İhracat yapılan ülkelerin talebi azaldı"
Küresel ölçekte belirlenen nihai ürün fiyatlarının yurt içi üreticinin ulaşmak istediği fiyatların altında kaldığını dile getiren Yayan, şöyle konuştu:
"Bu da neden kaynaklanıyor? Dünya çelik sektörü, entegre tesis ağırlıklı üretim yapıyor. Onlar için bu dönemde 70-80 dolar maliyet düşüşü yaşandı ve daha düşük fiyatlar belirleme imkanına sahip oldular. Dolayısıyla Çin gibi ağırlıklı olarak entegre tesislerde üretim yapan ülkeler fiyatlar üzerinde daha etkili oldu. Hurda ile üretim yapanlar rekabet açısından sıkıntı yaşadılar."
Yayan, geçen yılın ilk 11 ayı itibarıyla Türkiye’nin Körfez, Arap ve Uzak Doğu gibi yoğun olarak ihracat yaptığı ülke ve bölgelerden kaynaklı talep daralmasının da üretimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.
Yurt içi talepte geçen yılın kasım ayı sonu itibarıyla yaşanan yüzde 10’luk artışa rağmen üretimin düştüğüne işaret eden Yayan, bunun yurt içi talebin ithalat yoluyla karşılandığının göstergesi olduğunu ifade etti. Bu durumu "rahatsız edici" olarak nitelendiren Yayan, "Bu rekabette güçlük çektiğimizi ortaya koyuyor" dedi.
İhracatta miktar bazında yaşanan düşüşün kütük ve slab gibi katma değeri düşük yarı ürünlerin ihracatındaki gerilemeden kaynaklandığını anlatan Yayan, söz konusu ürün grubu ihracatı ile toplam ihracattaki düşüşün hemen hemen aynı olduğunun altını çizdi.
İthalattaki artışın da aynı ürün grubundan kaynaklandığını dile getiren Yayan, "Buna bakarak kendimizi avutamayız. Yarı ürünler dışındaki yassı ve uzun ürünlerde de ithalat artışı sözkonusu. Uzun ürün ihracatındaki azalış bizi rahatsız ediyor" dedi.
"İthalattaki gümrük vergileri artırılabilir"
Türkiye’de üretilen çelik ürünlerinin hemen hemen tamamı için ithalatta gümrük vergilerinin artırılabileceğini dile getiren Yayan, yassı, uzun ve yapısal çelik ürünlerinde ihtiyacın üzerinde kapasite bulunduğunu söyledi.
Söz konusu kapasitenin azami ölçüde kullanılmasını sağlayacak ekonomi politikalarının izlenmesi gerektiğini belirten Yayan, Türkiye’ye yönelik olan ve kapasite kullanımını olumsuz etkileyecek ihracatın önüne geçilmesinin önemine işaret etti.
Yayan, "Rusya ve Ukrayna gibi Türkiye ile arasında serbest ticaret anlaşmaması olmamasına rağmen yüzde 5 gibi gümrük vergisinin düşük uygulandığı ülkeler için vergi yüzde 15 seviyelerine çıkarılmalı" görüşünü de dile getirdi.
http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/1118961-talep-azaldi-ham-celik-uretimi-geriledi