K. Afrika ve Ortadoğu, Demir Çelik İhracatını Yavaşlatabilir Tarih: 24 November 2016
Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, bu yıl sonuna kadar 17 milyar doları aşması beklenen demir-çelik İhracatına, gelecek yıl Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan olayların olumsuz yönde etki edeceğini söyledi.
Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, 2011’de demir çelik ihracatının yüzde 20’nin üzerinde artışla 17 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki politik ve sosyal huzursuzluğun bölgeye yönelik ihracatı olumsuz etkilediğine işaret etti.
Yayan, ham çelik üretiminin 2012’de yüzde 10 civan artışla 38 milyon ton, nihai mamul tüketiminin de yüzde 10 civarı artışla 30 milyon tona ulaşmasını beklediklerini, ancak Avrupa’daki borç krizinin derinleşmesi ve Ortadoğu’da istikrarın sağlanamaması halinde ihraç piyasalarındaki daralmaya bağlı olarak söz konusu artışların bu beklentinin de altında kalabileceğini söyledi.
Yayan, "2011 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 18 artışla 30.9 milyon ton seviyesinde olan ham çelik üretimimizin, yıl sonunda yüzde 17 artışla, 34 milyon ton seviyesinde, 2012 yılında ise yüzde 10 civarında artışla, 38 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2011 yılında 2010 yılma göre, yüzde 14 artışla 27 milyon ton seviyesine çıkması beklenen nihai mamul tüketimimizin, 2012 yılında yüzde 10 ci-varında artışla, 30 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi ve ekledi: "Ancak Avrupa’da ortaya çıkan borç krizinin derinleşmesi ve Ortadoğu’da istikrarın sağlanamaması halinde, ihraç piyasalarımızdaki daralmaya bağlı olarak, üretim ve tüketimimizdeki artışın beklentilerin altında kalma ihtimali bulunmakta."
Global ekonomideki olumsuz havanın da etkisiyle 2012’de bütün sektörlerin büyümesinde yavaşlama beklendiğine işaret eden Yayan, "Global ekonomideki olumsuz hava ve kriz soması hızlı toparlanma sürecinin sona ermiş olması nedeniyle, 2012 yılında bütün sektörlerin büyümesinde yavaşlama bekleniyor. Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki yassı ürün ithalatını olumsuz yönde etkileyeceği, söz konusu daralmanın yurtiçi yassı ürün üretim üzerindeki etkisinin ise, sınırlı seviyede kalacağı değerlendirilmekte" dedi.
Sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamalara göre, 201l’i yaklaşık yüzde 20 büyümeyle tamamlayacak olan beyaz eşya sektörünün 2012’de büyüme hızının yavaşlayarak tek haneye gerilemesi beklenirken, otomotiv sektöründe ise yüzde 8-15 daralma öngörülüyor.
Demir-çelik sektörünün girdi sağladığı başlıca sektörlerden inşaattaki gelişmelerin ise iç piyasaya yönelik satışları doğrudan etkilediğini belirten Yayan, "Bu yıl Türkiye ekonomisinde yüzde 8’in, inşaat sektöründe ise, yüzde 10’un üzerinde büyüme beklenmekte. İnşat sektöründeki hızlı büyüme, demir çelik sektörümüzü olumlu yönde etkilemekte. Yurtiçi inşaat demiri tüketiminin 2011 yılında, yüzde 17 civarında artması, 2012 yılında da inşaat sektöründe yüzde 7’nin, inşaat demiri tüketiminde ise, yüzde 10’un üzerinde büyüme gerçekleşmesi beklenmekte" diye konuştu.
Demir Çelik İhracatı 17 Milyar Dolara Çıkacak
Türkiye’nin demir-çelik ürünleri ihracatının 201l’de yüzde 20’nin üzerinde artışla 17 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini belirten Yayan, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki politik ve sosyal huzursuzluğun bölgeye yönelik ihracatı olumsuz etkilediğine işaret etti.
Yayan’ın verdiği bilgiye göre, Ocak-Ekim döneminde Türkiye’nin Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik ihracatı yüzde 11, Kuzey Afrika’ya yönelik ihracatı ise yüzde 32 gerilerken; üreticilerin söz konusu gerilemeyi Avrupa Birliği, Güney Amerika ve Uzakdoğu piyasalarına yönelerek dengeleme yoluna gitmesiyle toplam ihracat tonaj bazında yüzde 5.4 arttı.
Yayan, "2012 yılında ise, AB bölgesindeki daralmanın, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkelerine yönelik ihracattaki artışla dengeleneceği tahmin edilmekte. Ancak, K. Afrika ve Orta Doğu bölgesindeki kaosun olumsuz etkilerinin devam etmesi halinde, demir çelik sektörümüzün ihracat artışında yavaşlama olabilecektir" dedi.
Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik problemlerin yol açtığı belirsizliğe rağmen, 2012 yılında global talepteki artışın devam edeceğini, çelik tüketiminin de yüzde 3-4 civarında artacağını belirten Yayan, girdi maliyetlerindeki ve talepteki artışa paralel olarak, demir-çelik fiyatlarının da yükselme eğilimi içerisinde olacağım tahmin ettiklerini söyledi.
Sektörde 2010’da yüzde 71 olan kapasite kullanım oranının 2011’de üretimde gerçekleştirilen 5 milyon ton civan artışa paralel olarak yaklaşık yüzde 75 seviyesine yükseleceğini belirten Yayan, 2012’de ise yüzde 80’e yaklaşmasının beklendiğini ifade etti. Yayan, önümüzdeki yıllarda sektördeki kapasite kullanım oranının yüzde 80’lerde seyretmesinin, Türkiye ekonomisi açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.